Tatueringsborttagning med Q switchad Nd:Yag-laser

Tatueringsborttagning med Q switchad Nd:Yag-laser

Tatueringsborttagning med
Q switchad Nd:Yag-laser

Behandlingen innefattar en laserstråle som slår sönder pigmentet i tatueringen, varefter kroppen transporterar bort bläcket den naturliga vägen. Laserstrålen hittar färg i tatueringen genom absorbtion, detta är anpassat efter våglängd i ett färgspektrum.

 

På nedanstående bild ser vi skillnaden efter endast en behandling.

1458058839483

Olika våglängd för olika färg på tatureringen

Olika våglängder har vi till borttagning av svarta, respektive tatueringar med annan färg. Svart pigment absorberas av en våglängd på 1064 nm, samt röda pigment etc. av 532 nm. Detta är invecklat för den vanliga individen, men kan enkelt förklaras genom att två olika lasrar måste användas till svarta, och färgtatueringar.

Enklast och bäst på mörka färgtoner och ljus hy

Bäst resultat får man på mörka färger, och är tatueringen dessutom gammal kan man räkna med ett mycket bra resultat. Färger går bra att ta bort, men behandlas separat eftersom de kräver en annan våglängd för absorption. De mest svårbehandlade färgerna är Grönt, Blått och Gult i vissa fall. De kan också försvinna lika snabbt som andra färger, detta märker man när man påbörjat behandlingen av dem.

Bäst resultat av behandlingen får personer med ljus hy. Väldigt mörkhyade personer kan få en tillfällig pigment-förändring i huden som följd av behandlingen. Gravida kvinnor kan också behandlas, om tatueringen inte är så stor som en helarmstatuering. Allergiska reaktioner på de metaller i tatueringsbläcket som frigörs, är mindre än 1 %. Detta kan visa sig som lokal svullnad, blåmärke, klåda eller feberskänsla. Detta är också väldigt individuellt, det känns ungefär som en gummisnodd som snärtar med lätt värme på huden. Vissa områden på kroppen känns mer än andra, och en del personer märker knappt av känslan under behandling.

 Kroppen transporterar bort bläckets pigment

Bortforslingen av bläckets pigment sker med blod, celler, lymfa och kroppens egna processer efter utförd behandling. För att kroppen ska hinna med denna process bör det därför gå 4-8 veckor mellan varje behandling. Om det går längre tid, är detta inget negativt. Gradvis för varje behandling blir din tatuering ljusare – och när den sista svaga skuggan är kvar, så behandlas denna en sista gång.

 Olika tid och antal behandligar beroende på taturering

Du bör räkna med minst 6 månader för borttagning av en ”vanlig” tatuering, upp till 18 månader för väldigt stora tatueringar, som är ifyllda eller har väldigt mycket färgrika detaljer. Alla färgstarka bläck innehåller mycket metaller såsom järn, koppar, kadmium, bly etc. Ingen tatueringsfärg är den andra lik. Men, en tatuering som ej är ifylld har givetvis bättre prognos för snabbare borttagning – än en ifylld. Ibland kan en tatuering även se väldigt diffus ut, med visst genomsläpp av hudens egen vävnad. Detta innebär att bläckets barriär, är relativt tunn. Vilket är väldigt positivt om man vill avlägsna den. Tungmetaller, plaster och andra ämnen som bläcket består kan bestå av gör att lasern och kroppen har svårare för att behandla och avlägsna dessa.
En del tatueringar ger inte så goda resultat i början genom te x en ovanligt tjock barriär av bläck och metallinnehåll. Dessa brukar generera några behandlingar, innan de plötsligt kommer igång med sina processer och ger väldigt synbara resultat.

Behandlingen kan ej påskyndas, eftersom det är kroppen som har svårt att forsla bort dessa ämnen. Innehållet är alltså den huvudsakliga beståndsdelen i en borttagning, och alla tatueringar brukar försvinna tids nog. Tålamod är huvudingrediensen för ett lyckat resultat vid borttagning av tatuering. Och att följa skötselråden.

De flesta tatueringars behandlingsnorm ligger mellan 4-8 behandlingar innan de är borta.

Vi försöker hjälpa folk att ta bort gamla eller inte längre önskade tatueringar med  kan det gäller att tatueraren inte använt sig av någon bläcktyp som är nästintill obehandlingsbar.
En del tatueringar sitter så djupt att strålarna knappt når genom huden. Detta kan vara bra att komma ihåg som patient, tålamod är viktigt. slutresultatet är viktigast. Om en borttagning skulle påskyndas för kraftigt, behandlas för starkt, eller om patienten missköter tatueringen – resulterar detta sannolikt i ärrvävnad.

Viktigt med erfarenhet och kompetens

Q switched Nd:yag-laser är den mest beprövade, och säkra metoden för att avlägsna en tatuering. Lasern ger ingen ärrbildning som för 20 år sedan – då användes Rubinlaser, mekanisk borttagning eller kirurgi. Det finns många andra lasrar och metoder på marknaden, som ej skall användas för detta ändamål. Viktigt är erfarenhet och gedigen laserkompetens, som går hand i hand med säker laserapparatur.
Allra flesta tatueringar går att ta bort, då lasern anpassas efter varje enskild behandling. Vid en tatueringsborttagning börjar man med låga frekvenser,  alltför höga kan generera vävnadsskador. Gradvis höjs intensiteten, allt eftersom pigment försvinner. Ibland är det klokt att lämna lite längre uppehåll mellan behandlingarna, så att kroppens mer långsamma processer får chans att forsla bort partiklarna längre ner i huden.  Detta görs över sommarmånader, eller när patienten skall på solsemester. Då brukar de blekna markant eftersom tatueringen får en längre ”semester”. Beroende på tatueringen som behandlas, skall den täckas med solskyddsfaktor och ibland t.ex. scarves.

Eventuella risker

Allergiska reaktioner på det pigment som frigörs i kroppen är mycket sällsynta, men kan förekomma i mindre än 1 % av fallen.  Om man  skulle få en allergisk reaktion, så är detta övergående. Det kan karaktäriseras av svullnad, blåmärke, rodnad eller klåda.

Blåsor kan uppträda, speciellt den första behandlingen. Dessa kommer gå ner av sig själva inom ett par dagar, men vi lägger stor vikt vid innebörden av att ej sticka, riva eller pilla hål på dessa. Om en sårskorpa uppträder får man naturligtvis inte riva bort denna heller, och hygienen är viktig.

Missa inte våra erbjudanden!

Carmen Claré är fruktansvärt professionell & vet vad hon sysslar med. Alla borde besöka studion!

Peter Magnusson